Dodano przez dnia Maj 19, 2014 w Artykuły | 0 komentarzy

Dlaczego warto zapisać dziecko na zajęcia kulinarne w Stworku?

jemMogloby się wydawać, że nie ma nic prostszego niż wspólne gotowanie rodziców i dzieci w domu. I oczywiście jest to proste, ale zwykle brakuje na to czasu, a jeśli już uda nam się wygospodarować czas na wspólne gotowanie, to zwykle przyrządzamy wspólnie typowe potrawy.
Po co w takim razie zapisywać dziecko na zajęcia kulinarne? Przede wszystkim po to, by moglo odbyć prawdziwą podróż kulinarną.
Po pierwsze, program obejmuje przygotowywanie potraw atrakcyjnych wizualnie i smakowo dla dzieci, a jednocześnie wprowadzających do dziecięcego menu smaki im wcześniej nieznane.
Po drugie, gotowanie w grupie rówieśników ma o wiele więcej czaru i uroku niż gotowanie tylko z mamą lub tatą, a dzieci są znacznie bardziej otwarte na próbowanie i smakowanie. Jednocześnie uczą się współdziałania, ponieważ zwykle przygotowanie potrawy rozdzielane jest zadaniowo pomiędzy uczestników zajęć. Jednocześnie każde dziecko ma szansę spróbować swoich sił w wybranych aktywnościach.
Po trzecie, dwugodzinne zajęcia kulinarne w Centrum są zorganizowane tematycznie, np. wokół owoców cytrusowych, sera, itd. i obejmują aktywności oddziałujące na wszystkie zmysły i płaszczyzny funkcjonowania dziecka, dzięki czemu omawiany temat staje się bliższy i łatwiejszy do ogarnięcia.
Zajęcia obejmują gry i zabawy integracyjne, zabawy ruchowe, dzialania plastyczne (rysowanie, ale także lepienie, modelowanie itd.), poszerzanie wiedzy o tradycjach kulinarnych, o zdrowym żywieniu i o dobrych manierach. Nie tylko poznajemy nowe i ciekawe smaki, ale dowiadujemy się wielu nowych, interesujących rzeczy na temat jedzenia, jego pochodzenia, różnych sposobów jego przygotowywania i przyprawiania, także w odległej przeszlości. W trakcie programu dzieci wezmą także udział w przygotowanej dla nich specjalnie werjsi konkursu MASTER CHEF.
Naprawdę warto zapisać swoją pociechę na nasze zajęcia. Zwłaszcza, że na zakończenie rocznego kursu dziecko będzie właścicielem własnoręcznie stworzonej księgi kucharskiej, jedynej i wyjątkowej.

Dodaj Komentarz